Saç Dökülmesinde En Sık Nedenler ve Tedavileri
Erkeklerde saç dökülmesinin en fazla görülen nedeni genetik saç dökülmesidir. Kadınlarda durum farklıdır. Kadınlarda da genetik saç dökülmeleri görülür. Bunun dışında demir eksikliği anemisi, tiroid hormon hastalıkları, bazı ilaçlar, ateşli hastalıklar, sık yapılan aşırı diyetler saç dökülmesine neden olabilir.
Saç Dökülmesinin Arttığı Durumlarda Neler Yapılmalı?
Aşırı miktarda saç dökülmesinin görüldüğü durumlarda öncelikle bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Dermatoloji uzmanı özel cihazlarla saç tellerini ve saçlı deriyi muayene ederek bir sorun olup olmadığını araştırır. Ayrıca dökülmeye neden olabilecek hastalıklar veya durumlarla ilgili gerekli tetkikler yapılmalıdır.
Saç Dökülmesi Önlenebilir Mi?
Saç dökülmesi önlenebilir bir durumdur. Uygun beslenme, gerekli vitamin ve mineral takviyesi ile vücudun ihtiyacı olan besinlerin alımı saç sağlığı için de önemlidir. Saçlı deriye enjeksiyon yöntemi ile uygulanan vitamin, mineral ve saç kökünü besleyen ilaçlar saçların dökülmesini engellemektedir. Saç mezoterapisi denilen bu yöntem ile hem saç dökülmesi önlenir hem de mevcut saç kökleri beslenmiş olur. PRP denilen kişinin kendi kan hücrelerinde elde edilen plazmanın saçlı deriye enjeksiyon şeklinde verilmesi yöntemi saç dökülmelerinde oldukça etkili bir diğer tedavi yöntemidir. Son yıllarda eksozom tedavileri ile de saç dökülmesinde oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Uygun losyon, sprey vb. tedavilerin kullanılması da beraberinde önerilir.
Telogen effluvium Nedenleri Nelerdir?
- En sık görülen nedeni demir eksikliğine bağlı olarak gelişen kansızlıktır (anemi). Kadın hastalarda sık görülen bu duruma sıklıkla adet kanamasının (menstrüel kanama) sık aralıklarla olması ya da olduğu dönemlerde kanmanın yoğun olup uzun süre devam etmesi yol açar.
- Guatr; tiroid bezinin az (hipotiroidi) ya da çok çalışmasına (hipertiroidi) bağlı olarak gelişen tiroid hormonlarının artması ya da azalması saçlarda dökülmeyi artırabilir.
- Son yıllarda yapılan araştırmalarda D vitamini düşüklüğünün saç dökülmesinde artmaya neden olduğu saptanmıştır.
- Cerrahi bir operasyon geçirmek , ameliyattan yaklaşık 2-3 ay sonra günlük dökülen saç sayısında artış olmasına neden olabilir.
- Uzun süren, yüksek ateşe yol açabilen bir hastalık geçirmek; enfeksiyondan yaklaşık 2-3 ay sonra saç dökülmesinde artmaya yol açabilir.
- Doğum yapan bazı kadınlarda doğum sonrası 3-6. aylarda başlayan saç dökülmesi görülebilir. Bunun nedeni gebelik sırasında anagen evrede kalan kıl foliküllerinin doğumla birlikte dökülme evresine geçmesidir.
- Doğum kontrol hapları, kimi kadınlarda kullanmaya başladıktan sonra saç dökülmesine yol açarken, bazılarında ise ilacı kullanırken problem yaratmaz ama kullanmayı bıraktıktan sonra dökülmeye yol açar.
- Başta epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar olmak üzere, lityum, kan sulandırıcı bazı ilaçlar ve daha pek çok çeşit ilaç saç dökülmesine yol açabilir.
- Sistemik lupus hastalığı, yaygın, kimi zamanda bölgesel dökülmelere yol açabilir. Bu hastalığın diğer bulguları sorgulandıktan sonra gereken hastalara tanı amaçlı muayene ve kan tetkikleri yapılmalıdır.
- Dengesiz beslenme, ağır diyetler; kısa sürede çok kilo verilmesine neden olan, protein ve vitaminlerden fakir, tek yönlü sağlıksız beslenme alışkanlığı da saçlarda dökülmeyi artırır.
- Ağır strese yol açabilen durumlarda da günlük dökülen saç sayısında artma olabilir.
Telogen Effluvium Şeklindeki Saç Dökülmesi Ne Kadar Sürer?
Eğer saç dökülmesine yol açan neden ortadan kaldırılır ve tedavi edilirse genellikle 3-12 ay içinde dökülme miktarı normale döner. Doğum yapmak, enfeksiyon ya da ameliyat geçirmek gibi sonrasında telafi edici ek bir müdahale yapılması olanaksız olan durumlarda da genellikle aynı süre içinde dökülme azalır ve normale döner.
Telogen Effluvium Saçlarda Şiddetli Seyrelme Yapar Mı?
Bu tür saç dökülmesinde genel olarak saçlı derideki tüm saçların en fazla %25’nin dökülmesi beklenir. Öte yandan, aynı hastada eşlik eden başka bir çeşit saç dökülmesi (örneğin androgenetik alopesi=erkek/kadın tipi saç dökülmesi) de varsa, seyrelme çok daha belirgin hale gelebilir.
Androgenetik Alopesi (Erkek Tipi Saç Dökülmesi) Nedir?
Genetik yatkınlığı olan bireylerde androjenik hormonlara duyarlılık ile ilişkili olarak, genellikle 20-30'lu yaşlarda başlayan , saçların dökülmesi, incelmesi, saç çizgisinin geri çekilmesi veya tepe bölgesinin açılmasıyla ortaya çıkan saç dökülmesidir.
Uygun zamanda ve erken dönemde yapılacak tedaviler ile saç dökülmesi geciktirilebilir ve ilerleme yavaşlatılır.
Tedavide losyon, sprey gibi sürülebilen tedavilerin yanı sıra PRP, mezoterapi, eksozom tedavisi uygulanmaktadır.